To już dziesiąty dzień pobytu naszych Uczniów w słonecznej i gościnnej Grecji. Po śniadaniu Uczniowie wyruszyli do pobliskich „feciarni” i „oliwiarni”. Tak potocznie nazywają się rodzinne, małe gospodarstwa, gdzie produkowany jest ser feta oraz oliwa z oliwek.
Nazwa „ser feta” jest zastrzeżona od 1995 r. tylko dla sera, który wytwarzany jest z mleka koziego i owczego w proporcjach 70% do 30%. „Feta” to w tłumaczeniu na język grecki - „plaster”. Ser ten króluje na stołach greckich do wszystkich posiłków oraz używany jest jako dodatek do popularnej w Grecji sałatki greckiej.
82% oliwy produkowanej w Grecji to oliwa Extra Virgin - żaden z producentów oliwy z innych krajów nie może pochwalić się takim wynikiem. Grecy spożywają jej również najwięcej na świecie – 26 litrów rocznie na osobę. Po skończonych prezentacjach owych produktów, każdy Uczeń miał możliwość zakupu zarówno sera, jak i oliwy od lokalnych producentów.
Po powrocie Uczniowie uczestniczyli w grupowym turnieju sportowym „W grupie siła, w grupie raźniej”, a popołudniu mieli za zadanie przeprowadzić wywiady ze społecznością lokalną na temat sztuki narodowej. Zdobyte informacje wykorzystali na warsztatach.
Wieczorny spacer pozwolił na omówienie aktywności całego dnia, które były realizowane dzięki przedsięwzięciu nr 2021-1-PMU-4261 pt.: „Uczniowie SP Gródek na międzynarodowej przygodzie” projektu „Ponadnarodowa Mobilność Uczniów" finansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.
33-331 Stróże
Gródek 38